Min väg till skrivandetJag har skrivit av och till så länge jag kan minnas. Mest har det varit små korta snuttar om en karaktär som dykt upp i mitt huvud, eller dagboksinlägg när nått känts riktigt pissigt. På gymnasiet läste jag litterär gestaltning på en av mina valbara kurser, och hade den mest fantastiska lärare man kan tänka sig. Hon såg verkligen mig och uppmuntrade min förmåga att skriva, och sådde ett litet frö till att våga tro på mitt skrivande.


Efter gymnasiet tog jag ett sabbatsår, men började sedan studera till Civilekonom i Umeå. En fin utbildning, en sådan som man måste ha om man råkar ha lite läshuvud, som det brukar heta. Så här i efterhand så visste jag redan då att det inte passade mig, jag kände mig ofta väldigt malplacerad och fruktansvärt ointresserad av kurserna. Men allt flöt på och jag klarade tentorna utan några större bekymmer, och hade heller ingen aning om vad annars jag skulle ägna mig åt så tog på mig skygglapparna och körde på. Efter examen fick jag jobb som redovisningsekonom, och redan efter ett halvår blev jag erbjuden att ta över som ekonomi- och administrationsansvarig. Där och då kändes det spännande och lärorikt, och jag fick stora friheter att påverka och komma med idéer. Men alla nyförälskelser går ju över till vardag, och när vardagen kom så började jag må riktigt dåligt, utan att förstå varför. Sedan var det en process i ungefär två år att gå från att inte veta vad som var fel, till att slutligen säga upp mig och se min väg framåt tydligt och klart. Det har ärligt sagt varit fruktansvärt jobbigt, men nu äntligen kan jag säga att jag vet vart jag är på väg, och att jag gillar det! Jag ser fram emot det, på ett sätt som jag aldrig har upplevt tidigare. Jag kör inte längre bara på, utan jag gör det medvetet för att jag vill.


Sommaren 2020 så poppade idén till mitt första riktiga bokmanus upp, och efter det var det som om lågan tändes ordentligt. På mindre än tre månader hade jag grovmanuset färdigt, så fingrarna glödde verkligen under själva skrivperioden. Därefter ägnade jag lika lång tid åt att redigera och skriva om, och skickade sedan i början av 2021 ut manuset till lite olika förlag. Efter en evigt lång väntan hade jag fått svar av samtliga. Ingen ville ge ut det i sin nuvarande form, men flera var intresserade av att läsa det igen, och kom dessutom med feedback på vad som behövde utvecklas.


Jag bestämde mig då för att anlita en proffessionell lektör, för att inte bara skriva om i blindo och sedan kanske inte nå hela vägen fram. Det var väl värt varenda krona, för jag fick så mycket bekräftelse på vad som fungerar, och konkreta utpekanden på vad som behöver utvecklas. Så här står jag nu, jag har sagt upp mig från mitt jobb som ekonom och redigerar för fullt mitt manus för att förhoppningsvis få iväg det till förlagen igen nu under hösten. Wish me luck!


Kontakta mig

Är du en skön person som vill byta några ord? Eller har du kanske en fråga?

Kontakta mig, om du vill.